Wednesday, November 9, 2011

KEK SPAN KELADI

kek nie mmg lembut dan sedap.. kalau nak buat kek jagung ke, vanila ke atau lain2 tukar yg perisa aje.. mmg mudah.. resepinya ada dibawah:

bahan A:

1 3/4 cawan tpg berserbuk penaik
1/8 sudu teh garam halus ayak dgn tpg
6 kuning telur
1/2 cawan gula halus
1 sd teh pewarna purple
3/4 cawan jus keladi (saya guna perisa yg bancuh utk minuman)
1/4 cawan minyak jagung

bahan B:

6 putih telur
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tatar

cara2nya :

putar putih telur sehingga berbuih masukkan sikit2 gula halus dan terus putar dan masukkan cream of tatar..teruskan putar kelajuan tinggi sehingga putih telur jadi kental.

dalam bekas lain campurkan merah telur dan gula halus putar sebati, masukkan kesemua bahan lain kacau sebati

masukkan putih telur separuh kedalam adunan diatas, kacau sebati dan masukkan lagi sehigga habis kacau sebati dan bakar 175 drjah c selama 1 jam...

angkat dan telangkupkan kek sehingga sejuk baru keluarkan dari acuan..

No comments:

Post a Comment