resepi nie di ambil dari internet ... selamat mencuba..
Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )
BAHAN A
:-)
350 g gula melaka (mat guna 300 g)
240 g gula pasir
450 ml air
2
helai daun pandan, disiat dan simpul
BAHAN B :-)
190 g tepung
gandum*
120 g tepung ubi*
60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
900
ml air
2 camca besar air abu (alkaline water)
3/4 camca besar air
kapur
1 camca besar pewarna coklat
BAHAN C :-)
1 cawan kelapa parut
putih
Secubit garam
Cara-cara
Satukan bahan2 A dan masak atas api
sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
1. Satukan bahan2 B dalam satu bekas.
Kacau rata dengan wisk.
2. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam
loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
3. Kukus 40 - 45 minit
atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. 4. Jika lepas 45 minit
terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia
terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong
dan hidangkan bersama bahan C.
KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari
resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika
suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus
10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum.
No comments:
Post a Comment